Zikavirus komt naar Europa

De gelekoortsmug, drager van het zikavirus © afp.
Europa moet komende zomer rekening houden met een toename van het aantal besmettingen van het zikavirus. De muggensoorten die het virus dragen, zullen zich namelijk verder gaan verspreiden. Dat zei Marie-Paule Kieny van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag tijdens een zika-bijeenkomst in Parijs.

De mug kent geen grenzen
Marie-Paule Kieny, adjunct-directeur-generaal Wereldgezondheidsorganisatie
Het zikavirus, dat door muggen wordt verspreid, komt vooral in Brazilië voor. Nu de herfst daar inzet loopt de epidemie terug, maar de aankomende zomer in Europa zal zorgen voor meer gevallen aan deze kant van de oceaan. Volgens Kienny, adjunt-directeur-generaal van de WHO, zullen de muggen die de ziekte dragen zich verder verspreiden. ,,De mug kent geen grenzen”, aldus Kienny.

Muggen
In Brazilië is de gelekoortsmug (Aedis aegypti) de grote boosdoener in het verspreiden van de ziekte. Zo’n anderhalf miljoen besmettingen werden daar gerapporteerd. Deze mug komt vooralsnog niet in Europa voor, maar zijn broertje de Aziatische tijgermug (Aedis albopictus) wel. Die is vooral in Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland en Kroatië te vinden en bekend als drager van het zikavirus.

In Nederland kennen we alleen de Aziatische bosmug (Aedis japonicus). Die heeft zich weten te vestigen in een gebied in Lelystad en wordt daar bestreden. Het is nog niet zeker of deze mug het virus draagt. Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) vertelde de Volkskrant dat het risico op verspreiding via deze mug ‘zeer laag ‘is.

media_xll_3763228
Een vrouw houdt haar kleindochter vast. Het kindje lijdt aan microcefalie, een mogelijk gevolg van het zikavirus dat haar moeder opliep. © anp.

Microcefalie
Voor niet-zwangere volwassenen is het zikavirus relatief ongevaarlijk, maar het virus wordt in verband gebracht met microcefalie bij foetussen. Deze afwijking leidt tot een te kleine schedel. Dit zorgt voor hersenschade en de WHO heeft dan ook in februari 2016 aan de alambel getrokken.

Er is nog weinig bekend over het virus. De eerste onderzoeksresultaten van het WHO wijzen voorzichtig naar het zikavirus als oorzaak van microcefalie, maar er is nog weinig zekerheid. Dat is ook meteen het gevaar, vertelde professor David Heymann van de London School of Hygiene and Tropical Medicine aan het Franse AFP: ,,We kunnen geen advies uitbrengen als we het potentieel van het virus nog niet kennen.”

Preventie
Een vaccin tegen het virus is nog niet beschikbaar. Wie op vakantie gaat naar een risicogebied, wordt aangeraden om maatregelen nemen tegen muggen, zoals het dragen van bedekkende kleding en het insmeren met antimuggenmiddelen.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!