Zieke man kan al maanden niet douchen

Al 2 maanden heeft Remco Cnossen niet meer kunnen douchen. De 33-jarige Oud-Beijerlander ligt vanwege zijn ziekte in een bed in de woonkamer en is afhankelijk van zijn rolstoel. Een aangepaste woning is nog steeds niet in zicht. ,,Je kan een gezin toch niet zo lang in deze ellende laten zitten?”

Als je zo lang niet hebt gedoucht, voel je je vies

Cnossen en zijn partner Wilma Verveer, die een zoon (10) en dochter (5) hebben, zijn ten einde raad, omdat de gemeente maar niet met een geschikte woning komt. ,,We knokken tegen een muur.”
De problemen beginnen 2 jaar geleden als het met hun zoontje niet zo goed gaat. Cnossen stort in, krijgt reumatische klachten, uitval in zijn benen en geheugenstoornissen. ,,Ik slaap al 2 jaar beneden. De klachten zijn alleen maar heviger geworden.”
Heftige gebeurtenissen
De specialisten stellen na een opname begin dit jaar in Gorinchem vast dat Cnossen een posttraumatisch stressstoornis (PTSS) heeft, opgelopen door heftige gebeurtenissen in zijn verleden. Dat uit zich in lichamelijke klachten. ,,De ergotherapeut is erg geschrokken van zijn toestand,” zegt Verveer.
In Gorinchem doucht Cnossen voor het laatst, op 15 maart. Thuis in Oud-Beijerland kan hij al een half jaar de trap niet meer op. Verveer wast en verzorgt hem. Cnossen: ,,Maar als je zo lang niet hebt gedoucht, voel je je vies.”
Cnossen raakt door zijn ziekte in 2014 zijn baan bij een autobandenbedrijf kwijt. ,,We moeten elke cent omdraaien,” zegt Verveer. ,,M’n zoontje maakt zich veel zorgen over zijn vader. Het vreet aan hem.”
,,Ik kan niet langer dan 10 minuten een spelletje met ze doen,” vult Cnossen aan. ,,M’n armen zijn ook slechter geworden. Als de kracht daaruit verdwijnt, ben ik een soort kasplantje.”
Mis
Twee weken geleden gaat het mis als Cnossen drinken in hun smalle keuken haalt. Hij valt uit zijn rolstoel. ,,Ik kwam bij tegen de kachel met een bult op m’n hoofd. Wat er precies is gebeurd, weet ik niet.”
Volgens een woordvoerster van de gemeente wordt de ernst van de situatie onderkend: ,,Dit gezin moet naar een gelijkvloerse woning. Maar we kunnen er niet een uit de grond toveren die beschikbaar is en aan alle eisen voldoet.”
Volgens het stel kreeg Cnossen wel het aanbod naar een verzorgingshuis te gaan. Verveer: ,,Daar zou hij tussen mensen met dementie komen. Vreselijk. Leg dat maar eens uit aan de kinderen.” BRON

1 thought on “Zieke man kan al maanden niet douchen”

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!