UPDATE referendum!

Nieuwe exitpoll: opkomst is 32 procent, grote meerderheid tegen

In het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne heeft een meerderheid van 64 procent van de stemmers tegen het verdrag gestemd. 36 procent is voor. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos in een exitpoll in opdracht van de NOS.

Volgens Ipsos komt het opkomstpercentage uit op 32 procent. Het referendum geldt alleen als de opkomstdrempel van 30 procent wordt gehaald.

Maar bij het opkomstpercentage geldt een foutmarge van 3 procentpunt. Dat wil zeggen dat na het tellen van alle stemmen het opkomstpercentage 3 procent hoger of 3 procent lager kan liggen dan in deze eerste exitpoll.

Wat betreft de uitslag ligt die foutmarge op 5 procentpunt.

Serieus nemen

Nederlandse kiezers konden tot 21.00 uur voor, tegen of blanco stemmen over het associatieverdrag met Oekraïne. Ook blanco stemmen tellen mee voor de opkomst.

Ongeacht de uitslag is het een raadgevend referendum. Dat wil zeggen dat het kabinet de uitslag niet over hoeft te nemen. Gisteren lieten de fractieleiders van de zes grootste partijen in de Tweede Kamer wel weten dat het kabinet de uitslag serieus moet nemen.

Peiling

Ipsos baseert de exitpoll op een peiling bij veertig stembureaus. Tussen de 20.000 en 30.000 mensen hebben buiten het bureau op verzoek van Ipsos nogmaals hun stem uitgebracht. De eerste exitpoll die om 21.00 uur bekend werd gemaakt was op basis van getelde stemmen tot 20.30 uur. Inmiddels zijn alle stemmen geteld die door stemmers bij Ipsos zijn gemeld.

Vanavond en vannacht komen vrijwel alle echte uitslagen binnen. Dat zijn de daadwerkelijk uitgebrachte stemmen in de stembureaus.

Vanaf 22.00 uur worden die uitslagen live bekendgemaakt in Nieuwsuur op NPO 2. Op NPO Radio 1 is sinds 20.30 uur een speciale uitzending over het referendum bezig. Ook daarin worden de uitslagen bekendgemaakt.

Persoonlijke uitslagenpagina

Op nos.nl en in onze app kunt u op een interactieve kaart de uitslagen zien. Daar is ook de mogelijkheid om een melding aan te zetten voor de gemeenten waarvan je de uitslag wil zien. Je krijgt dan een melding in de kaart als de stemmen in die gemeente geteld zijn.

Schiermonnikoog als eerste met uitslag

Schiermonnikoog leverde even na 21.00 uur als eerste gemeente de officiële uitslag. De opkomst was op het Waddeneiland 47,1 procent, met 47 procent voor en 50 procent tegen.

In de Gelderse gemeente Roozendaal, die als tweede de uitslag leverde, was een grote meerderheid (61,6 procent) voor. De opkomst in Roozendaal was 49 procent.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!