’Saban bewijst Turks ongelijk’


Saban Baran

Saban Baran
Foto: Facebook

Turkije voldoet bij lange na niet aan de 72 Europese voorwaarden voor visumvrij reizen naar de EU. Het feit dat vrouwenbeul Saban Baran nog altijd vrij rondloopt in Turkije, is daar een bewijs van.

Dat stelt het CDA. De partij wil van ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie) weten hoeveel criminelen met ook de Turkse nationaliteit met een veroordeling in Nederland wegkomen door naar Turkije te vluchten.

Ankara levert haar eigen onderdanen niet uit. En het lijkt de Nederlandse straffen niet over te nemen en uit te voeren, als was dat wel beloofd. Dat is tegen afspraak met voorwaarde 47, zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Die voorwaarde stelt immers dat Turkije moet voorzien in effectieve juridische samenwerking in strafzaken met alle EU-lidstaten. Saban Baran is in Nederland veroordeeld tot zeven jaar en negen maanden celstraf wegens onder meer mensenhandel en mishandeling, maar nam tijdens verlof de benen naar Turkije.

Het duurde zo’n drie jaar voordat Turkije de Nederlandse uitspraak overnam. Volgens Telegraaf-misdaadverslaggever John van den Heuvel was het voor het eerst dat Turkije een Nederlands vonnis overnam. Zeven jaar na zijn vlucht is Baran nog altijd op vrije voeten, in afwachting van het hoger beroep in Turkije.

„Nu gaat het om een grote en bekende crimineel als Saban B”, zegt Omtzigt. „Maar als het bij zo’n man al amper lukt, wat zegt dat over al die andere criminelen die in Turkije hun straf ontlopen?”

Voor het CDA is het duidelijk: Turkije voldoet niet aan de voorwaarden voor visumliberalisatie. De partij is tegen de vluchtelingendeal die de EU met Turkije heeft gesloten, en de koppeling met visumvrij reizen.

„Als de onrust in Turkije toeneemt, zou je zomaar een stroom van Turkse vluchtelingen naar Europa kunnen krijgen.” Maar nu we die deal toch hebben, moeten we wel zorgen dat Ankara aan de voorwaarden voldoet, vindt Omtzigt. „En dat is niet zo.”

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!