Opa Verstappen is apetrots op z’n menneke… en blut

Als opa Frans Verstappen iets belooft, dan houdt hij woord. Zo kwam het dat de hele kroeg in het Limburgse dorpje Montfort gratis bier kreeg toen kleinzoon Max de Grand Prix won. ,,Ik ben hartstikke blut, maar het was het waard.”
Door de vrouwen wordt Frans Verstappen gezoend en geknuffeld, door de mannen onhandig op de arm gestompt. De opa in kwestie kan nog geen zin afmaken of er host weer een dorpsgenoot voorbij met de woorden: ‘Frans, ut is good gegange’. Zeg dat wel, glundert hij. Vooraf was opa Frans gespannen, zoals altijd. ,,Maar toen die twee Mercedessen van de baan gingen, wist ik dat hij ging winnen.”
De rest van de rit heeft hij met gebalde vuisten voor het tv-scherm gezeten. ,,Ik heb nog kramp in mijn vingers.” Om 15:45 uur, wanneer Max Verstappen geschiedenis schrijft, gaat het dak eraf bij Dancing Hausmans. Formule-1 jasjes worden opengeritst, kledingstukken uitgetrokken en er wordt met vlaggen gewapperd. Bij opa Frans komt de ontlading. ,,Ik ben 69, maar ik heb gehuild als een kind.”
Hij wist dat deze dag zou komen. ,,Max is altijd haantje de voorste geweest. Hij was in alles het snelste: rennen, fietsen, skelteren, karten. Maar zo snel? Ongelooflijk.” De coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg kunnen hun borst natmaken de komende tijd, voorspelt de trotse opa. ,,Ik denk dat Mercedes zich zorgen maakt, want wat dat menneke laat zien dat is ongelooflijk. Mercedes heeft betere auto’s, maar Max is als coureur 100 procent beter.”
Opa Frans verwacht zijn kleinzoon komende week in Montfort, in zijn ijssalon. ,,Wanneer hij in Nederland is, komt hij altijd een ijsje eten. Yoghurt-ananas.” De historische zege heeft de grootvader wel op kosten gejaagd. Verstappen had de bezoekers van Dancing Hausmans – zijn vaste stek om Formule 1 te kijken – de hele middag gratis bier beloofd wanneer Max zou winnen.
Formule 1-fan Manuel Megens houdt een aardig tempo aan. ,,We hebben er al twintig op,” zegt hij. Aangeschoten begint hij aan een mop: ,,Zeg, dat truitje van jou, is dat kamelenstof?” Maar hij moet zo lachen dat de clou niet komt. (Nee hoezo? ‘Nou vanwege die twee bulten’.) Het bier gaat die middag zo hard dat er extra vaten gehaald worden in een drankwinkel een dorp verderop. Opa Frans: ,,Ik ben hartstikke blut, maar het was het waard!” BRON

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!