IS strijders in woonwijken geronseld

 Eénderde van de Syriëgangers keert terug naar Europa.

Eénderde van de Syriëgangers keert terug naar Europa.

Eénderde van Syriëgangers keert terug naar Europa

IS-strijders in woonwijken geronseld

DEN HAAG – Een geschatte 4100 jihadstrijders zijn vanuit de Europese Unie vertrokken naar de strijd in Syrië en Irak. Maar liefst een derde van deze radicalen, circa 1400 personen, is inmiddels teruggekeerd naar Europa, waar zij mogelijk een ernstig veiligheidsrisico vormen. Dit staat in het vanochtend gepresenteerde, diepgaande onderzoek van tien wetenschappers van het Internationale Centrum voor Contra-Terrorisme (ICCT) in Den Haag.

 Klik op de afbeelding voor een vergroting

Om die grote aantallen teruggekeerde strijders een plek in de maatschappij te geven moeten EU-lidstaten haast maken met rehabilitatie- en re-integratieprogramma, luidt de belangrijkste aanbeveling in het onderzoek ‘The Foreign Fighters Phenomenon in the European Union’.

Straf voor Syriëgangers

Ook veroordeelde strijders moeten na het uitzitten van hun straf weer een plek krijgen in de samenleving. Gevangenispersoneel moet getraind worden in het omgaan met teruggekeerde Syriëgangers. Ook op lokaal niveau moeten gemeenten maatregelen nemen om de aanwezigheid van hen te begeleiden, aldus de aanbevelingen van de onderzoekers, onder leiding van dr. Bibi van Ginkel.

Bijna zeshonderd Europese strijders zijn gesneuveld in Syrië en Irak, omgerekend 14 procent. Van alle Europese Syriëgangers blijkt 17 procent vrouw.

IS-strijders komen uit zelfde buurt

Opvallend is dat ruim 90 procent van de Syriëgangers afkomstig zijn uit woonwijken van grote verstedelijkte gebieden in Europa. ,,Veel van deze strijders komen uit dezelfde buurten, wat erop lijkt te duiden dat er al eerdere bestaande extremistische netwerken opereren in deze wijken, dat vriendengroepen radicaliseren en besluiten te vertrekken of dat zij elkaar rekruteren vanuit het buitenland”, aldus de onderzoekers, die als voorbeelden noemen de Nederlandse steden Delft, Zoetermeer, Arnhem en Den Haag. In veel gevallen waren er nauwe banden met misdaadkringen in die steden.

Ook blijkt een fors deel bekeerling, van wie velen psychische stoornissen hebben. Circa driekwart van alle Europese strijders is afkomstig uit slechts vier Europese landen: België, Frankrijk, Duitsland en Engeland. De meeste strijders zijn tussen de achttien en eind twintig jaar oud. Circa zeven procent is minderjarig. Opvallend is dat Syriëgangers amper afkomstig zijn uit Oost-Europa.

,,Ook al zijn niet alle EU-lidstaten even hard getroffen door terugkerende strijders, alle landen zien strijders als een serieuze bedreiging voor de samenleving, vanwege het gevaar van derdere radicalisering van binnenlandse terreurnetwerken of zelfs mogelijke terreuraanslagen in het thuisland”, aldus de onderzoekers. Engeland telt een verbijsterend aantal terugkeerders van ruim 350. Frankrijk en Duitsland tellen er samen 500.

Bron: Telegraaf

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!