honderden miljoenen extra voor gelukzoekers

Grote steden willen honderden miljoenen extra voor opvang gelukzoekers

 De vier grote steden van Nederland willen honderden miljoenen extra geld zien voor de opvang van achtduizend gelukzoekers met een verblijfsvergunning.

Vanuit Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag is een brief gestuurd naar minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) waarin zij dreigen de opvang van de achtduizend gelukzoekers stop te zetten, meldt de Volkskrant maandag.

“Wij kunnen niet meewerken aan de opvang van nieuwe burgers als de handvatten ontbreken om deze mensen een eerlijke kans te bieden op zelfstandigheid en participatie in hun nieuwe woonplaats”, aldus de brief.

De steden praten al maanden met het Rijk over een financiële compensatie voor de opvang. Maar er zit honderden miljoenen euro’s verschil tussen wat het Rijk biedt en wat de gemeenten willen zien.

De gemeenten willen per gelukzoeker zo’n achtduizend euro ontvangen van het Rijk. Dit geld wordt besteed aan een huis maar ook om de gelukzoekers  een stap in de goede richting te zetten in de maatschappij.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat het Rijk en de gemeenten nog in discussie zijn over dit onderwerp.

 

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland

 

‘Onoplosbaar dilemma’Diverse oppositiepartijen willen dat het kabinet de gemeenten tegemoet komt. “Dit kabinet plaatst gemeenten voor een onoplosbaar dilemma”, aldus D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

“Gemeenten moeten nu kiezen tussen twee kwaden: of slechte opvang van nieuwkomers waardoor een integratieramp dreigt of korten op reguliere gemeentediensten. Dat is onwenselijk en dus zal het kabinet gemeenten de hand moeten reiken.”

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen: “Het is hoog tijd dat het Rijk de zorgen en noden van de gemeenten serieus neemt”.

UitkeringsgerechtigdenLinda Voortman (GroenLinks) vindt dat het kabinet “uitkeringsgerechtigden creëert” door niet over de brug te komen.

“Gemeenten hebben gelijk dat ze de ruimte moeten krijgen om te investeren in participatie en zelfstandigheid van mensen die hier als gelukzoeker komen. Als je dat niet doet creëer je alleen maar nieuwe uitkeringsgerechtigden”, aldus de GroenLinks-politica.

Gesthuizen heeft het onderwerp aangemeld voor het mondelinge vragenuur dinsdag.

Bron: nu.nl

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!