Heesch wel of geen AZC

Heesch praat weer over asielopvang

De gemeenteraad van Bernheze praat morgenavond opnieuw over de opvang van GELUKZOEKERS. Eerder dit jaar sneuvelde plannen voor een asielzoekerscentrum na een golf van onrust.

In de Brabantse gemeente zullen ze de oproer niet snel vergeten: burgemeester Marieke Moorman (PvdA) kreeg een berg zand op haar oprit gestort, er werden dode varkens opgehangen en demonstranten bestormden het raadhuis.

Hoewel de gemeenteraad eerder de komst van een AZC heeft weggestemd, moet de lokale politiek zich nu opnieuw buigen over mogelijkheden voor GELUKZOEKERSOPVANG. Dat heeft alles te maken met het quotum dat de Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk aan al ’zijn’ gemeenten heeft opgelegd: met elkaar moeten ze in totaal 7200 bedden plaatsen.

De gemeente Bernheze heeft de opdracht gekregen om 118 bedden te organiseren. Burgemeester en wethouders hebben zelf nog geen plan; ze willen eerst praten met de gemeenteraad. De lokale politiek heeft eerder gekozen voor opvang van extra statushouders.

Morgenavond praat de gemeenteraad over zowel statushouders als GELUKZOEKERS. De lokale VVD-leider Jack van der Dussen verwacht een duidelijk signaal: “Als we GELUKZOEKERS gaan opvangen, dan gaan we niets ook nog eens extra mensen met een verblijfsvergunning huisvesten.”

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!