Hakenkruis of niet?

1

De applicaties op de grijze mantel die koningin Máxima donderdagmorgen droeg bij het koninklijk werkbezoek aan het Beierse Erlangen en Neurenberg hebben voor enige opschudding gezorgd in Duitsland. Duitse media maakten er melding van, en ook op sociale media was het een onderwerp van gesprek. De vormen op de door Claes Iversen ontworpen jas zouden lijken op een hakenkruis en een IJzeren kruis.

45060130
Tal van Duitse kranten pakten er donderdag mee uit op hun websites. TZ uit München kopte ‘Koningin Máxima zorgt met Hakenkruis-jas voor verontwaardiging’. Volgens Bild Zeitung was er ‘Opwinding over Máxima’s hakenkruismantel’ en in Oostenrijk vatte de Salzburger Nachrichten het samen als ‘heibel’ om de ‘hakenkruisjas’. Koningin Máxima droeg de jas na de lunch niet meer. Het was inmiddels warm en zonnig weer.

Over de mantel van de koningin werd donderdag veel getwitterd in binnen- en buitenland: ‘Een beetje dom van Máxima’, ‘Hoe mooi bezoek nasmaak krijgt’ en ‘Een koningin met tal van lakeien zou toch beter moeten weten’. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) liet donderdagavond weten niet met een reactie te komen.

De koningin heeft de mantel eerder gedragen op de eerste dag van het staatsbezoek aan Denemarken een jaar geleden. De keuze voor de ontwerper – Iversen is een in Nederland wonende en werkende Deen – werd toen juist gezien als een mooi gebaar naar het gastland.

 

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!