Garnalen prijzen rijzen de pan uit

Garnalenprijzen rijzen de pan uit. Vissers die op de Hollandse garnalen jagen hebben al maanden lege netten, terwijl de vraag naar de ‘snoepjes van de zee’ groot blijft. De prijzen zijn ruim drie keer zo hoog als gemiddeld. Vooral de consument lijkt de dupe te worden van de enorme prijsstijging.

Nederlandse garnalenvissers vangen per schip momenteel gemiddeld slechts zo’n duizend kilo garnalen per week. Handelaren betalen tien tot elf euro per kilo, terwijl er gemiddeld zo’n drie euro per kilo wordt neergelegd. ,,De vissers vangen minder, maar krijgen wel een hogere prijs. Het heeft nog niet direct negatieve consequenties voor de vissermannen”, zegt Gerbrand Smid van de Visafslag in Den Oever, van waaruit een vloot kleine kotters op de Noord- en Waddenzee vist. Net als andere visafslagmedewerkers constateert hij een forse terugloop van garnalenaanvoer.

Matthijs van der Ploeg van de garnalenafslag in Zoutkamp hoopt dat de vangsten niet ineens omhoog schieten en de prijs plotsklaps instort. ,,Het is een kwestie van vraag- en aanbod. Het aanbod is schaars, de vraag blijft redelijk groot. Maar er komt natuurlijk een punt dat de horeca zegt: dit wordt te duur. De vraag is nu: waar is het balanspunt?”

Wetenschappers en garnalenvissers zijn het erover eens dat de weersomstandigheden oorzaak zijn van de summiere vangstresultaten. Vooral het gebrek aan zon en de lage temperatuur maken het dat de kleine kreefachtigen nog niet massaal opduiken. Garnalen kunnen volgens wetenschappers, die de zeediertjes dikwijls als ‘onkruid’ van de zee betitelen, bijna niet worden overbevist. ,,Er wordt inderdaad weinig gevangen en de prijzen zijn ongezond hoog, maar er zal niet snel sprake zijn van overbevissing”, zegt Wim Zaalmink van de Wageningen Universiteit. ,,Er zijn zelfs geen quota voor garnalen vastgesteld, omdat wetenschappers denken dat de soort niet snel door de visserij op raakt.” Hij stelt dat de vissers niet direct profiteren van de situatie .,,Het lijkt natuurlijk alsof hoge opbrengsten goed zijn, maar het zorgt ook voor een vorm van marktverstoring als er weinig aanvoer is, terwijl de vraag hoog is.”

Een groot deel van de ’Hollandse garnalen’ wordt nog altijd naar Marokko vervoerd om daar gepeld te worden, hoewel steeds vaker garnalenpelmachines in Nederland en België worden ingezet.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!