Doe-het-zelf-woning voor statushouders

Doe-het-zelf-woning voor statushouders!

woninmg+vluchtelingen

Eenvoudiger dan Lego. Zó noemen de Nederlandse uitvinders hun doe-het-zelfwoning voor vluchtelingen: met slechts vier basisonderdelen kan een nieuwkomer binnen een paar uur zelf een compleet huis optuigen.

Ruim 16.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning wachten op dit moment in de opvang op een woning. Gemeenten hebben de grootste moeite om ze te huisvesten; ondertussen eist het kabinet dat gemeenten alleen maar nog meer mensen huisvest. Uitvinders Rob Katers, Ton Bos en Jaap van Ballegooij zagen zich genoodzaakt om met iets nieuws te komen dat snel, eenvoudig door bewoners zelf opgebouwd kan worden zonder gereedschap.

De doe-het-zelfwoning is geboren. „Binnen vier uur kunnen vluchtelingen zelf een woning bouwen”, legt Ton enthousiast uit. „Iemand die zijn eigen woning bouwt blijft er zuinig op. Bovendien is er direct iets om trots op te zijn. Letterlijk een steentje bijdragen aan een nieuwe toekomst.”
Jaap, onder andere bedenker van de bajesboot, heeft al verschillende deuren geopend om de huisjes aan te prijzen. Dit jaar moeten de eerste bouwpakketten geproduceerd worden: „We gaan het gewoon doen. Ik was vanaf het eerste minuut om. Dit is het ei van Columbus.”

Een huis bouwen in vier uur tijd? Het klinkt te mooi om waar te zijn. Uitvinder Rob legt uit dat de woning van 20 vierkante meter slechts 200 kg weegt en dat er geen fundering benodigd. In één vrachtwagen passen bouwpakketten voor 36 woningen. Sanitaire voorzieningen moeten wel apart bijgebouwd worden. Geschatte prijs per pakket: 5000 euro.

Niet kapot te krijgen
„Het waait niet weg bij een flinke storm, want de woning wordt wel met palen in iedere hoek verankerd”, legt hij uit. De verslaggever bekijkt het materiaal uit de Nederlandse fabriek én oordeelt: dit is piepschuim. Rob reageert direct: „Dat is een groot misverstand. Het materiaal is erg licht, maar in tegenstelling tot piepschuim zeer sterk en bijna niet kapot te krijgen.”

Helemaal onbekend is de kunststof niet: in praktisch alle auto’s is het in zachtere vorm verwerkt in het dashboard en in de harde uitvoering als bumper. Er wordt inmiddels mee geëxperimenteerd in vliegtuigen. Als het aan de drie mannen ligt komt daar binnenkort nog een woning bij…

Bron:telegraaf.nl

1 thought on “Doe-het-zelf-woning voor statushouders”

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!