Dan kunnen ze nu toch ook wel daar blijven?

10 miljard dollar toegezegd voor Syrië!

Bondskanselier Merkel, de Koeweitse emir Al-Sabah en premier Cameron op de donorconferentie in Londen

De deelnemers aan de donorconferentie voor Syrië hebben afgesproken om ruim 10 miljard dollar vrij te maken voor hulp aan slachtoffers van de burgeroorlog. Dat is bekendgemaakt door de Britse premier Cameron, die de top in Londen voorzat.

Een kleine 6 miljard dollar moet nog dit jaar vrijkomen, de rest volgt de komende jaren. “We geven een duidelijk signaal aan de bevolking in Syrië”, zei Cameron. “Wij staan aan hun kant.”

Het bedrag dat voor 2016 is toegezegd, is lager dan de 9 miljard dollar die volgens hulporganisaties en de Verenigde Naties nodig is. Desondanks sprak VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon van een groot succes. Hij wees erop dat nog nooit op één dag zo veel geld voor één bepaalde crisis is toegezegd.

Premier Rutte beloofde namens Nederland voor dit jaar 125 miljoen euro. “Het is ontzettend belangrijk dat we met elkaar de regio stabiliseren”, zei hij.

Scepsis

Waarnemers wijzen erop dat in het verleden al vaker grote bedragen voor de hulp aan Syrië zijn toegezegd, maar dat de donorlanden vervolgens niet altijd over de brug komen. Vorig jaar betaalden ze slechts de helft van de ruim 7 miljard dollar die toen werd gevraagd.

De conferentie in Londen, waaraan zo’n zestig landen deelnamen, werd overschaduwd door het vastlopen van het Syrië-overleg in Genève. Die besprekingen hadden moeten leiden tot een oplossing van het conflict, maar de Syrische regering en de oppositie weigerden met elkaar in overleg te gaan.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!