Cijfers inburgering schrikbarend

VVD en PvdA: cijfers inburgering schrikbarend en alarmerend

ANP

Regeringspartij VVD vindt de resultaten van het inburgeringsbeleid schrikbarend. Kamerlid Azmani wil dat minister Asscher van Sociale Zaken de wet streng gaat handhaven, en uitkeringen en verblijfsvergunningen van de mensen die niet voldoen gaat beperken of intrekken. Asscher heeft de Kamer gemeld dat de helft van de nieuwkomers zijn inburgeringsexamen niet haalt.

Azmani legt de schuld van de slechte resultaten niet bij het kabinet. “De verantwoordelijkheid hiervoor ligt niet bij de minister. We hebben met het nieuwe beleid de verantwoordelijkheid nu juist bij de inburgeringsplichtige gelegd.”

Regeringspartij PvdA  ziet de oorzaak juist wel in het beleid. “Het huidige systeem gaat er te veel van uit dat nieuwkomers zichzelf meteen kunnen redden. Dat werkt niet”, zegt Kamerlid Marcouch. De PvdA noemt de cijfers alarmerend en wil meer begeleiding voor inburgeraars.

34 talen

Minister Asscher zegt dat er veel wordt gedaan om migranten aan het inburgeren te krijgen, en kondigt ook nieuwe maatregelen aan. De kennisgevingsbrief die inburgeraars in het Nederlands ontvangen, komt ook in 34 talen op een website te staan. Ook krijgen gemeenten weer een grotere rol bij de begeleiding.

Asscher komt nog met maatregelen voor het intrekken of beperken van verblijfsvergunningen, omdat dat juridisch niet eenvoudig ligt. Ook laat hij verder onderzoeken waarom zoveel mensen het examen niet halen.

Belangrijkste cijfers inburgering

50 procent van de mensen die dit kwartaal ingeburgerd hadden moeten zijn, is dat nog niet

Van deze groep is 40 procent gezakt voor het inburgeringsexamen, de rest deed nog geen examen

Asielmigranten presteren het slechtst, door onder meer trauma’s en gebrek aan hulp

Gezinsmigranten doen het beter omdat zij familie in Nederland hebben

De boete voor niet inburgeren is maximaal 1250 euro, plus het terugbetalen van de kosten tot 10.000 euro

Bron: staats propaganda kanaal

24 van de 559 verzaakinburgeraars kregen tot nu toe boete

Maar weinig inburgeraars hebben tot nu toe een boete gekregen omdat ze het inburgeringsexamen niet hebben gehaald. De helft haalt het examen niet binnen de termijn. Overheidsinstantie DUO heeft tot nu toe slechts 24 van hen een boete gegeven, meldt RTL Nieuws donderdag.

De helft van de mensen die in het eerste kwartaal van 2013 in Nederland aankwamen, heeft nog niet voldaan aan de inburgeringsplicht. Het gaat om 559 mensen. DUO heeft een brief gestuurd naar iedereen die ‘verwijtbaar niet op tijd’ aan de inburgeringsplicht heeft voldaan. Daarin staat dat ze een boete krijgen, tenzij ze kunnen aantonen dat er een goede reden was, bijvoorbeeld analfabetisme of ziekte.

Nieuwkomers hebben drie jaar de tijd om hun examen te halen. Sinds 1 januari 2013 worden die cijfers landelijk bijgehouden door DUO.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!