Burgemeester Nijmegen: ‘safe place’ voor homo-vluchtelingen

 

In het uiterste geval moet een bedreigde homoseksuele vluchteling uit Heumensoord elders ondergebracht kunnen worden, aldus de burgemeester van Nijmegen. In het uiterste geval moet een bedreigde homoseksuele vluchteling uit Heumensoord elders ondergebracht kunnen worden, aldus de burgemeester van Nijmegen.

NIJMEGEN – Homoseksuele vluchtelingen hebben recht op een veilige omgeving. In het uiterste geval moet een bedreigde homoseksuele vluchteling in Heumensoord elders ondergebracht kunnen worden. In een andere opvang of tijdelijk buiten een opvang zelfs.

Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls na de vele kritiek op bejegening van homo’s in de grote noodopvang Heumensoord.

‘Safe houses’
Bruls voelt overigens nog steeds niets voor aparte safe houses voor homoseksuele vluchtelingen waarvoor het COC pleit, de belangorganisatie van homoseksuelen. “Een safe place ja, een veilige omgeving dus voor homoseksuele vluchtelingen die echt bedreigd worden. Dat is iets anders dan dat er lelijke dingen over iemand geroepen worden.”

Rapport
Na de kritische rapporten van de Nationale Ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens, heeft Bruls opnieuw indringend met de opvangorganisatie COA gesproken. Bijvoorbeeld over de inzet van vertrouwenspersonen in de noodopvang in Heumensoord. Ook zijn er betere afspraken gemaakt tussen COA en politie over het doen van aangiftes. Het COA heeft beloofd sneller naar de politie te stappen.

Aangifte
Volgens Bruls is aantal aangiftes gering. Bij de politie is maar één melding binnengekomen. De betreffende persoon is inmiddels overgeplaatst naar een andere opvang. Volgens Bruls hoeft niet de bedreigde vluchteling de aangifte te doen, maar kan dat ook een hulpverlener zijn.

12755279_132544377132463_267855015_o

Brief
In een brief aan de Nijmeegse gemeenteraad schrijft Bruls dat de belangrijkste actie in de noodopvang moet zijn dat pesterijen en bedreigingen worden tegengegaan. Dat de daders worden aangepakt. ,,In een aparte collectieve opvang voor homoseksuele vluchtelingen zie ik niets.”

Gemeenteraad
Woensdagavond praat de Nijmeegse raad over de veiligheid van homoseksuele vluchtelingen. Afgelopen week bleek dat veel raadsfracties wel geloven in het nut van safe houses. Vooral na berichten dat in Heumensoord een vluchteling briefjes met doodsbedreigingen kreeg.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!