Blanken mogen niet bestaan

Op een gegeven moment kwamen er steeds meer tv programma’s over de vraag ‘Is Zwarte Piet racistisch?’ Dat was in de maatschappij helemaal geen vraag. Er was slechts een klein groepje drammers dat eindeloos zat door te drammen over het slavenverleden van Nederland, en daarmee het vermeende racistische karakter van de Nederlanders. Iedereen, ook zwarten, zagen dat dit Sinterklaasfeest een onschuldig rollenspel was voor kinderen.
Pauw bij de VARA en enkele programmamakers bij de multiculti omroep NCRV zagen er wel brood in, en begonnen Zwarte Piet als een brandend probleem te benoemen dat kwetsend zou zijn voor Zwarten. En zie daar, multicultureel Nederland werd alweer een stukje ongemakkelijker en vervelender, en het oude, oorspronkelijke Nederland werd weer een stukje meer verdacht gemaakt. Wat precies de bedoeling is achter de kosmopolitisch denkende bestuurders van de NPO.
Dat is geen complot. Dat is simpelweg een weergave van hoe de bestuurlijke elite opereert: Nederland moet kapot gemaakt worden en overgaan in een internationaal netwerk, waarbinnen de gewone burgers van een land niets meer te zeggen hebben en het internationale bedrijfsleven heerst. Vandaar de EU. Vandaar TTIP. Vandaar de weerstand tegen referenda.
En nu zou er weer een probleem zijn met het woord ‘blank.’ Is daar een probleem mee? Nou nee. ‘Een lezer’ van Onze Taal’ zou geconstateerd hebben dat het woord ‘blank’ steeds meer plaats maakt voor het woord ‘wit.’
De vraag die je dan kunt stellen is: door wie gebeurt dat? En waarom? Maar die vraag stelt Onze Taal zich niet.
Onze Taal stelt wel twee insinuerende vragen die op hetzelfde neerkomen: Is blank nog een correcte term? En: Kan de term ‘blank’ nog?
Het antwoord was trouwens overduidelijk en zal de redactie van Onze Taal niet bevallen: 87% van de stemmers heeft geen probleem met het woord ‘blank.’Onze-taal
Net zoals de overgrote meerderheid geen probleem heeft met Zwarte Piet. Of met woorden als ‘negerzoen.’ Maar Onze Taal zet de kwestie op de agenda. En dan weet je wat er kan gaan gebeuren. Het wordt een ding. En als Pauw er lucht van krijgt, wordt het een mega zeur ding. Zeg je ‘blank’, dan ben je voortaan een racist.
blank. Ik kaartte dit gisteren aan op Twitter, en Het Genootschap Onze Taal reageerde daarop door te zeggen dat Onze Taal ‘alleen maar constateerde dat het gebeurde.’ Interessant. Eerst constateerde alleen nog een lezer dat het gebeurde, en nu constateert het hele Genootschap dit ineens. Sinds gisteren staat de kwestie dus alweer veel hoger op de Onze Taal agenda! En straks zit Sylvana Simons heel erg haar neus op te trekken wanneer iemand bij De Wereld Draait Door nog het woord ‘blank’ in de mond durft te nemen.
Wit is beter.
En waarom is wit beter?
Wit is geen kleur.
Blanken mogen niet bestaan.
En daarom mogen ze ook geen kleur hebben.
Door Joost Niemöller

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!