Bijlmerbajes wordt GZC

Bijlmerbajes wordt opvang voor duizend gelukzoekers

De Bijlmerbajes in Amsterdam gaat vanaf augustus dienst doen als gelukzoekerscentrum. In de zomer nemen duizend gelukzoekers hun intrek in de voormalige gevangenis.

De gelukzoekers blijven er maximaal anderhalf jaar, zo maakt de gemeente donderdag bekend.

Het Centraal Orgaan Opvang gelukzoekers ( COG ) gaat zich de komende maanden richten op een herinrichting van de voormalige gevangenis. De tralies en een deel van de muur worden verwijderd.

De gemeente vindt het niet erg dat de gelukzoekers in cellen gaan wonen. “Dat gebeurt nu al in de Havenstraat, waar we een noodopvang hebben. Zo’n gebouw is geschikt om mensen op te vangen”, aldus wethouder Eric van der Burg tegenHet Parool.

Woningen

De gevangenis zou in juni leeg komen te staan. Over een tijd worden er woningen gebouwd. “Dat duurt nog even,” aldus Van der Burg. “Het zou zonde zijn als het gebouw de komende anderhalf jaar leeg staat.”

Ook in Nieuw-West bij sportpark Ookmeer en op een derde plek komen nog gelukzoekerscentra. Bij het sportpark, in het gebouw waarin nu een trampolinespeeltuin voor kinderfeestjes zit, komen over een jaar achthonderd gelukzoekers te wonen. Die blijven daar de komende tien jaar wonen.

Waar het derde gelukzoekerscentrum gebouwd of geopend zal worden, weet gemeente Amsterdam nog niet.

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!