800 miljoen aan kosten!!!

Foto: ANP

Asielcrisis kost 800 miljoen euro

Het opvangen van gelukzoekers heeft vorig jaar 800 miljoen euro gekost. Zoveel heeft het Centraal Orgaan Asielzoekers uitgegeven aan bed, bad en brood voor de duizenden gelukzoekers die naar Nederland kwamen.

De dienst gaf in 2015 maar liefst 300 miljoen meer uit dan een jaar eerder. Die stijging zette pas in na de plotselinge hausse aan asielaanvragen die afgelopen zomer op gang kwam.

De plotselinge stijging van het aantal gelukzoekers dat naar Nederland kwam, zag het COA niet aankomen, schrijft de organisatie in haar jaarverslag. Nadat de Duitse bondskanselier Merkel haar beroemd geworden ‘Wir schaffen das’ uitsprak, kwam er een enorme stroom ontheemden richting West-Europa, voornamelijk op de vlucht voor de oorlog in Syrië.

Tot nu toe hield de overheid zich op de vlakte over de precieze kosten van de asielcrisis. De Telegraaf beschikt over de jaarstukken die het COA naar de accountant stuurde. Die bieden voor het eerst wat inzicht in de boekhouding.

 

Het COA verzorgt eten en onderdak voor mensen die zich in Nederland melden. Dat werden er vorig jaar uiteindelijk 59.000. Met man en macht schoten gemeenten in het najaar te hulp om te zorgen dat iedereen een bed had om de nacht in door te brengen.

Dat was een peperdure excercitie: voor crisisnoodopvang kregen gemeenten honderd euro per persoon per nacht om alle kosten te dekken. Maar het COA kon niet anders, want de dienst barstte uit haar voegen. In de piekmaand december sliepen gemiddeld 1700 mensen voor dit bedrag in een noodonderkomen.

Het vaste uitzendbureau van het COA draaide overuren: het personeelsbestand verdubbelde in een jaar tijd naar vierduizend fte. De nieuwe krachten werken bijna allemaal via een uitzendbureau.

De kosten van de crisisopvang vormen een donkere wolk over de besprekingen over de voorjaarsnota en de komende Miljoenennota die minister Dijsselbloem (Financiën) voert.

Meer dan 100 miljoen euro was vorig jaar nodig voor de huur van complexen waar vaak in allerijl asielzoekerscentra werden ingericht. Daarnaast zijn grote investeringen gedaan in nieuwe opvanglocaties.

Blijvend probleem
Het COA schrijft in het jaarverslag dat een nieuw tekort aan opvangplekken dreigt, omdat veel plekken die de afgelopen maanden als noodopvang dienden binnenkort zullen sluiten. Zo worden bijvoorbeeld gelukzoekers ondergebracht in vakantieparken, maar die gaan in de zomer weer open voor toeristen.

Ook zorgt de slechte doorstroming van asielzoekers met een verblijfsvergunning voor problemen. Zogenaamde ‘statushouders’ hebben recht op een huurwoning, maar gemeenten lopen ver achter met het aanbieden van deze huizen. Daardoor wachten momenteel 16.000 gelukzoekers op een woning

 Syp Wynia: Onbatig saldo door gelukzoekers zal in de miljarden gaan lopen!

Rood, wit en blauw zijn de kleuren waarvan ik hou!